حتما تاکنون بارها اسم دیابت (Diabetes) را شنیده اید. این بیماری که در سنین مختلف به دلیل افزایش بیش از حد قند خون، در بدن ایجاد شده و موجب مشکلات بسیاری در بدن می شود. جالب است بدانید علاوه بر درمان های دارویی و تزریق انسولین، فیزیوتراپی نیز در بهبود و کنترل این بیماری نقش داشته و می تواند به بهبود افراد مبتلا به دیابت کمک کند و از بروز عوارض ناشی از دیابت نیز جلوگیری کند. در ادامه به تاثیر فیزیوتراپی بر درمان این بیماری خواهیم پرداخت .
فیزیوتراپی بیماران دیابتی تاثیرات مثبتی بر روی وضعیت بیمار داشته و به بهبود سریع تر بیمار کمک می کند. این روش درمانی به همراه تکنیک های مختلف خود موجب کنترل عارضه شده و قبل و بعد از جراحی ها نیز می تواند مفید واقع شود. مزایای این روش درمانی عبارتند از:
- جلوگیری از عوارضی از جمله حمله های قلبی، نابینایی و یا صدمات عصبی
- بهبود گردش خون و پایین آمدن قند خون
- تولید و ترشح انسولین
- جلوگیری از اسپاسم های عضلانی و درد و تورم
- ترمیم و تحریک بافت های آسیب دیده از جمله عصب ها
- بهبود کیفیت عملکردی، حرکتی و حسی فرد
- بهبود کیفیت زندگی
- جلوگیری از بروز زخم های شدید و قطع عضو
- بهبود سریع تر بعد از جراحی
- بهبود دامنه حرکتی بدن بخصوص ناحیه آسیب دیده
جلوگیری از دیابت با فیزیوتراپی
جالب است بدانید فیزیوتراپی می تواند به پیشگیری و جلوگیری از بروز دیابت نوع دوم و افزایش قند خون کمک کند. فیزیوتراپی و تمرینات ورزشی مناسبی که متخصص فیزیوتراپی برای فرد تعیین و تجویز می کند، موجب بهبود وضعیت تنفسی، کنترل سطح قند خون و چربی بدن شده و از عوارضی از جمله دیابت، مشکلات قلبی و عروقی و.. جلوگیری می کند. از آنجایی که کم تحرکی موجب بروز دیابت و افزایش قند خون می شود، فیزیوتراپی و تمرینات ورزشی می تواند موجب مصرف انرژی و تبدیل قند به انرژی شوند و در نهایت از بروز دیابت جلوگیری کنند.
سوالات متداول
- دیابت در چه کسانی بیتشر دیده میشود ؟همه افراد می توانند به این عارضه مبتلا شوند، بعضی از افراد به صورت خفیف و بعضی دیگر به صورت شدید دچار این بیماری می شوند. اما یکسری از افراد بیشتر در معرض خطر ابتلا به دیابت قرار دارند:
- افرادی که در خانواده خود سابقه ابتلا به این بیماری داشتند.
- افرادی که دچار بیماری های چربی خون و فشار خون هستند.
- افرادی که تنبل و کم تحرک هستند.
- خانم هایی که در دوره بارداری قرار دارند و یا به مشکلات تخمدان مبتلا هستند.
- افرادی که بیش از حد چاق هستند.
- افرادی که شیوه زندگی آن ها از جمله رژیم غذایی، خواب، ورزش و… صحیح نیست.
- فیزیوتراپی تا چه اندازه در درمان و کنترل دیابت موثر است؟فیزیوتراپی از جمله روش های درمانی موثر در درمان بیماری دیابت بوده ومی تواند به پیشگیری، کنترل و درمان این مشکل کمک کند. تمرینات ورزشی و فیزیوتراپی در کنار یک دیگر، در صورتی که به طور منظم و طبق برنامه متخصص فیزیوتراپی انجام شوند، در مراحل اولیه تا متوسط بیماری می تواند بیماری را کنترل کنند و مانع از تشدید آن شوند. همچنین در صورتی که وضعیت حادتر شده باشد نیز می تواند خطرات احتمالی و عوارض ناشی از دیابت از جمله سکته های قلبی و مغزی را کاهش دهد و از قطع شدن انگشتان پا و یا هر عضو دیگر از بدن، جلوگیری کند. در نتیجه باید گفت این روش درمانی تاثیر بسیار زیادی بر روی سلامت، عملکرد و کیفیت زندگی فرد دارد.
- چگونه می توان از بروز دیابت جلوگیری کرد؟از آنجایی که دیابت نوع اول به صورت ارثی اتفاق می افتد. پس راهی برای جلوگیری از آن نیست و فقط می توان آن را کنترل کرد. اما دیابت نوع دوم که از شایع ترین نوع دیابت است و به دلیل شیوه غلط زندگی و مشکلات و عوامل محیطی اتفاق می افتد و می توان با انجام چندین کار و رعایت چندین نکته احتمال ابتلا به آن را کاهش داد و از وقوع آن جلوگیری کرد:
- انجام حرکات ورزشی و تحرک داشتن (شنا، قدم زدن، دوچرخه سواری، یوگا و…)
- رژیم غذایی سالم و عدم مصرف بیش از حد مواد قندی، چربی، کافئین و…
- کنترل وزن و پرهیز از چاقی
- چکاپ و معاینه سالیانه به منظور بررسی وضعیت سلامت
- دیابت در دوران بارداری چه عوارض و خطراتی را به دنبال دارد؟دیابت در دوران بارداری می تواند موجب عوارض و مشکلاتی در بدن مادر شود و روی سلامت نوزاد نیز تاثیر منفی می گذارد. از شایع ترین عوارض دیابت در دوران بارداری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- زایمان زود رس
- تشنج نوزاد بعد از تولد و پایین بودن قند خون نوزاد
- ابتلای نوزاد به چاقی و دیابت نوع دوم
- ابتلای نوزاد به مشکلات و نارسایی قلبی
- احتمال معلول شدن نوزاد و یا ایجاد ناهنجاری ها و آسیب های دیگر از جمله نابینایی و یا کم بینایی نوزاد
- بالا رفتن فشار خون در مادر
- عفونت های ادراری و یا رحمی مادر
- زایمان سخت و خطرناک
در ادامه صحبت های مهم دکتر سقالرزاده متخصص فیزیوتراپی در مورد اهمیت فیزیوتراپی در درمان دیابت را با دقت ببینید :